Artikeltjesschrijven dat kan bij ons
Image default
Zorg

Incontinentie discrimineert niet

Misschien bent u wel op leeftijd en bent u bekend met de aandoening van incontinentie. Dat is heel vervelend en er zijn tal van medische redenen waardoor u deze aandoening ontwikkeld kan hebben. Maar misschien bent u een dertiger en heeft u ook last van urineverlies. Ook jonge mensen krijgen namelijk vaker last van incontinentie. Er wordt vaak verkeerd gedacht dat urineverlies alleen bij ouderen voorkomt. Het kan natuurlijk ook zo zijn dat u een man bent die zich in het verhaal van urineverlies kan vinden. Want ook mannen krijgen geregeld last van urineverlies. Kortom, incontinentie, ook wel urineverlies genoemd, is een aandoening die niet discrimineert. Oud, jong, vrouw en man; iedereen kan het krijgen.

 

Wat doet het lichaam bij urineverlies?

We spreken van incontinentie als er het ongewenste verlies van urine plaatsvindt. Meestal heeft dit te maken met het ongewenst samentrekken van de blaas of het ongewenst verslappen van de bekkenbodemspieren. In beide gevallen kan er urine ontsnappen. Dit kan meerdere keren per dag voorkomen en dit kan om een paar druppels gaan maar ook om scheuten urine. De aandoening is erg vervelend omdat het onprettig aanvoelt om niet in controle te zijn van het eigen lichaam. Ook heerst er vaak een taboe op het onderwerp van urineverlies. Deze schaamte is niet nodig, ontzettend veel mensen krijgen er in hun leven last van.

 

Vrouwen worden vaker incontinent

Incontinent zijn heeft altijd een medische oorzaak. Het is geen aandoening dat opeens zonder medische reden ontstaat. Omdat er relatief meer medische redenen voor incontinentie zijn die gerelateerd zijn aan het vrouwenlichaam, is het ook niet zo gek dat het vaker bij vrouwen voorkomt. Een duidelijk voorbeeld van een typische medische reden bij vrouwen is zwangerschap. Tijdens de zwangerschap gebeurt er ontzettend veel in een vrouwenlichaam. Het komt vaak voor dat de bekkenbodemspieren tijdelijk wat minder kracht hebben. Urineverlies kan dan het gevolg zijn. Incontinentie komt dan ook vaker bij zwangere vrouwen voor. In het algemeen zijn de klachten dan wel van tijdelijke aard.

 

Ook bij mannen komt urineverlies voor

Niet geheel verrassend is dat incontinentie ook bij mannen voorkomt. Een typisch mannelijke medische oorzaak van urineverlies is een probleem met de prostaat. Bij mannen van middelbare en hogere leeftijd komt het steeds vaker voor dat medische problemen met de prostaat incontinentie veroorzaken. Ook hier hoeft de incontinentie niet van langdurige aard te zijn. Zodra de medische oorzaak wordt opgelost, verdwijnt het urineverlies vaak ook. Het is dan ook belangrijk om naar de dokter te gaan en uw urineverlies te bespreken als u er last van krijgt. Het kan zijn dat er een medische oorzaak achter zit waar u nog niet bekend mee was.

 

Lange lijst aan medische oorzaken

Het lichaam is een wonderlijk iets. Alles staat met elkaar in verbinding en deze balans kan snel verstoord worden. Daarom is er ook een lange lijst aan medische oorzaken die tijdelijke of langdurige incontinentie kunnen veroorzaken. Overgewicht is hier een voorbeeld van. Maar ook hersenletsel kan tot gevolg hebben dat het zenuwstelsel de verkeerde signalen doorgeeft aan de urineweg. Andere medische oorzaken van ongewenst urineverlies zijn: diabetes, beroerte, urineweginfectie, zwangerschap, menopauze en neurologische beschadiging. Het hangt af van de medische oorzaak hoe de incontinentie behandeld kan worden en of deze aandoening tijdelijk of langdurig is.

 

Een doktersbezoek als eerste stap naar genezing

Doordat er altijd een medische reden zit achter het ontstaan van incontinentie, heeft het geen zin om af te wachten totdat het weer vanzelf over gaat. Een doktersbezoek is de eerste stap op weg naar genezing. Dokters zien deze aandoening vaak voorkomen en weten dan ook het beste hoe u het urineverlies kunt bestrijden. Omgekeerd is het belangrijk om de dokter te bezoeken als u plotseling, zonder reden, last krijgt van incontinentie. Het komt vaker voor dat mannen naar de dokter gaan voor incontinentie klachten en dat er na onderzoek blijkt dat er een probleem met de prostaat is. Kortom, maak altijd een afspraak met de dokter als u onverwacht incontinent wordt.